Maakuntasuunnistuksen toimintaohjeet

1. Järjestämisoikeus
Järjestämisoikeuden myöntää hakemuksesta Keski-Suomen Suunnistus ry:n hallitus. Lupa myönnetään vähintään kaksi vuotta ennen viestin suorittamista. Järjestämisoikeutta hakevat urheiluseurat yhdessä kunnan kanssa.

2. Tapahtuman tukijat
Tapahtuman tukijana on Keski-Suomen Liitto ja Keski-Suomen Suunnistus ry. K-S Liitto on lahjoittanut Maakuntasuunnistukseen kiertopalkinnon. 5 vuotta kilpailtavana oleva kiertopalkinto luovutetaan eniten pisteitä keräänneelle kunnalle.
Kunnat kustantavat voittajajoukkueiden jäsenille järjestävän kunnan toimintaan sopivat muistoesineet. Lisäksi ne maksavat omien joukkueiden osanottomaksut ja ruokailumenot, järjestävät joukkueiden kuljetukset kilpailuun ja tukevat joukkueiden valmistautumista viestiin sekä järjestävät tapahtuman markkinoinnin.

3. Kilpailun järjestelyt
Järjestelyvastuulla oleva kunta ja suunnistusseura yhdessä hoitavat suorituspaikat kilpailukuntoon ja järjestävät maakuntasuunnistustapahtuman. Lisäksi ne hankkivat tarvittavat palkinnot ja kilpailunumerot ym. kilpailumateriaalin. K-S Liitto osallistuu markkinointiin ja palkintojen kustannuksiin.

4. Joukkueiden valinta
Kunnat ja urheiluseurat yhdessä valitsevat kuntajoukkueet. Kunta voi osallistua omaan sarjaan usealla joukkueella.

5. Palkinnot
Kiertopalkinto luovutetaan vuodeksi nopeimmalle joukkueelle. Kolmelle parhaalle joukkueelle jaetaan joukkuekohtaiset levykkeet ja em. joukkueiden jäsenille henkilökohtaiset levykkeet. Voittajajoukkueen jäsenille jaetaan kuntien muistoesineet ( vast.)

6. Markkinointi ja tiedotus
Järjestelyvastuussa olevien on riittävän ajoissa etukäteen lähetettävä kilpailua koskevaa informaatiota Keski-Suomen alueen tiedotusvälineille paikallislehdet mukaan luettuna. Keski-Suomen Radion ja Jyväskylän radion ohjelmiin, mm tietoiskut, on myös pyrittävä mukaan. Kilpailukutsut lähetetään, kuntien liikuntalautakunnille ( vast. ) ja seurojen yhdyshenkilöille. Alueen kuntien ja seurojen on osaltaan pidettävä paikalliset tiedotusvälineet tietoisina tapahtumasta, siihen valmistautumisesta ja tuloksista. Järjestäjän on lähetettävä täydelliset tulosluettelot viikon kuluessa Keski-Suomen Liitolle, Keski-Suomen Suunnistus ry:n puheenjohtajalle, kilpailuohjaajalle ja mukana olleille kunnille.

7. Maakuntasuunnistuksen tuotto
Kilpailijamaksuna on Keski-Suomen Suunnistus ry:lle palautettava kuukauden kuluessa 2% lähtevien kilpailijoiden osanottomaksuista. 

8. Maakuntasuunnistuksen säännöt

Kilpailu on tarkoitettu Keski-Suomen Suunnistus ry:n toiminta-alueella vaikuttaville kunnille.
Kuntajoukkueessa saavat suunnistaa ao. kunnassa kilpailupäivänä kirjoilla olevat henkilöt. Kuntaa voi myös edustaa henkilö, joka on syntynyt kyseisessä kunnassa. Suunnistaja voi itse valita edustaako syntymäkuntaansa vai ao. kuntaa, jossa on kirjoilla kilpailupäivänä.
Kilpailussa on vain yksi juoksija/osuus.
Kuntien välistä asukasluvusta johtuvaa tasoeroa ei huomoida. Joukkueessa pitää olla vähintään kaksi nais-/tyttösuunnistajaa.

Osuudet
Osanotto-oikeus
Luonne
1. osuus kaikki sarjat15 min / vaikea
2. osuus
    D, -H17, H40-
15 min / vaikea
3. osuus
    -D14, -H14, D40-, H60-
10 min / helppo
4. osuus
    D, -H16, H50-
15 min / keskivaikea
5. osuus
    D, -H16, H45-
15 min / keskivaikea
6. osuus kaikki sarjat15 min / vaikea

Voittajajoukkueen ihanneaika on 1.25 h. Kilpailu järjestetään iltakilpailuna.
Ratamestari vastaa hajontojen tasapuolisuudesta yhdessä valvojan kanssa. Kilpailu on suunnistuksen PR-tapahtuma, joten mahdollisimman monet joukkueet mukaan. Eri hajonnoille ei tarvita erikseen aikoja, riittää vain osuusajat.

Maakuntasuunnistuksen järjestäjä voi järjestää erillisen sarjan puulaaki-/harrastesuunnistajille, jotka eivät pääse kuntajoukkueisiin.