Tietopankki järjestäjille

Ratamestarin ”10 käskyä”, jolla saadaan selkälukuiset radat


1. Lue kuvausohjeet huolella ja selvitä mitkä ovat oikean kokoiset merkinnät käyttämälläsi kartan mittakaavalla. Rastiympyrät ja väliviivat on parempi olla mieluummin liian isot ja paksut, kuin pienet ja ohuet.

2. Siisti kartta käyttötarkoitukseen sopivaksi (hiihtosuunnistus).

3. Älä koskaan luota kuvaputken värinäkymään. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa mitä tulostin tulostaa.

4. Vaadi aina nähdä tulostuskartta, tulostitpa sen missä tahansa, ja katso ovatko värit ohjeiden mukaiset ja erottuuko rata myös värisokeilla (joka seurasta varmasti löytyy). Ratapainatusväri on parempi olla mieluummin liian sininen kuin punainen ja urapainatus mieluummin liian tumma kuin haalea.

5. Varmista että kaikki kartat tulostetaan samalla koneella, samanlaiselle paperille. Huom! Värikasetin vaihdon jälkeen tarkista tulostusjälki uudelleen.

6. Tarkista ovatko kartat samanlaatuisia tulostuksen alussa, välillä ja lopussa.

7. Käy kaikki rastipisteet läpi ja tee tarvittavat katkonnat rastiympyröihin. Katkontojen pitää olla riittävän isot, jotta niistä todella olisi hyötyä.

8. Käy radat läpi ja tee tarvittavat katkot yhdysviivoihin.

9. Käy rastinumerot läpi ja siirrä ne sellaiselle paikalle, etteivät ne peitä oleellista informaatiota kartalta. Numeroiden paremman erottumisen vuoksi ne kannattaa myös avata valkealla reunuksella (määriteltävissä Ocadissa) erityisesti jos kartalla on paljon taajamaa, vihreää, vesistöjä tms.

10. Tarkistuta työsi toisella henkilöllä.